Po 2C rywala dales pasa. Ja bym powiedzial 2P.
Ke? Mamy sztywne minimum kontry wywolawczej, a nawet i to nie, bo po teraz uzgodnieniu kierow wartosc cK do wylicytowanego singletona bardzo zmalala), mamy najgorszy sklad 4333 z najmniejsza mozliwa liczba pikow. Mamy zero, absolutne zero nadwyzek. Zarazem mamy calkiem niezla karte do gry w obronie. Zalicytowanie 2P z karta S to w ogole nie jest brydz - to jest odzywke typu "partnerze - naprawde mam kontre wywolawcza". Licytowanie drugi raz tej samej karty. Artur licytowal bardzo dobrze.
Rozdanie 8
Po 2P przeciwnika miałeś możliwość dania kontry będącej inwitem, a zdecydowałeś się na 3T, także inwitujące. Czy Asia wyciągnęła właściwe wnioski z tej odzywki? A mianowicie takie, że masz puste kara.
Matkoboskoczestochosko... Analiza jakby zywcem wyjeta z "Vivy". Rubryka "jak grac dobrze w brydza widzac wszystkie cztery rece". Przeciez 4C jest bardzo dobrym kontraktem: jesli nie zdejma kar od razu, to wygramy jesli kiery sa 2 - 2 lub przy podziale kierow 3 - 1 zostaje szansa podzialu trefli 3 - 3 albo 4 - 2 i dubletona przy krotkich atutach. Jesli zdejma trzy lewy, to zostaje podzial kierow 2 - 2.
W meczu koncowke oplaca sie grac na samym tylko podziale 2 - 2, a tu dochodzi sporo dodtakowych szans (lacznie z wypustem, a widac, ze przeciwnicy nie najmocniej wistowali). Aska ma nadwyzke w postaci uzupelnienia trefl i przede wszystkim czwartego atuta, wiec doklad ma automatyczny.
Dobra licytacja, dobra koncowka - pechowy rozklad.
Rozdanie 14
Według mnie ręka jest wręcz modelowa na wejście 2T.
Tu zgoda, wejscie 3T jest kompletnym swirem - taki se kolor, do tego krotki, do tego boczny as i boczny krol, zeby jak postawimy, to im na pewno nic nie szlo. Moge zrozumiec od biedy pasa (choc t109 przewazaja za wejsciem), ale 3T to amok. Do tego na drugim reku, gdy partnerka jeszcze nie licytowala.
Rozdanie 7
Znów spór o pryncypia. Na drugim stole N wszedł dwukolorówką na starszych, tak miał w systemie. Ja mam w systemie kontrę, Wy pasa. Jak Was przekonać, że pas jest zły?
Ja nie wiem czy pas jest zly. Chcialoby sie wejsc, ale dalece kontra "Bi" nie jest standardem, grajac typowymi ustaleniami pozostaje tylko wybor miedzy 1P, a pasem. 1P jest mocno nieestetyczne - sile mamy wszedzie, tylko nie w pikach. Ja tu bledu zawodnika nie widze, po prostu rozdanie jest nie pod system - akurat idealnie pasuje pod kontre "Bi" czy pod inne konwencyjne rozwiazania, ale przewage takich rozwiazan nad klasycznym stylem (kontra wywolawcza, 2K/C/P Wilkosz-multi, 1BA klasyczne, 2T naturalne) jest niewielka. Po drugie ja nawet nie wiem czy jest to rozdanie pod tytulem "system nas zabil", bo jakakolwiek interwencja nie powinna przeszkodzic parze WE w osiagnieciu 6T. Wiec przede wszystkim rozdanie zostalo przegrane na drugim stole.
Cibor