+ Dodaj nowy post
Pokaż wyniki od 1 do 24 z 24

Temat: juniorzy starsi w Brasov

Wygląd mieszany

Moderator licytacji walec - poziom 3 walec - poziom 3 walec - poziom 3 Avatar walec
    Data rejestracji
    31-01-09 17:22
    Wpisy
    40

Domyślnie

Ja też to oceniam jako błąd, natomiast trudno mi było wyrokować, czy należało licytować 3P czy może pas. Nie mam wszystkich informacji o stosowanym systemie i o ilości informacji, które do Artura dopłynęły, więc wolałem się nie wypowiadać na ten temat. Być może partnerka ma np.: xxx, Kxxx, AWxxx, x, a wtedy 3K to ostatni kontrakt, mający szansę realizacji. To temat do rozważań, a przytoczyłem ten przykład w kontekście jakości wejścia z ręką:xx, A10xx, Wx, A10xxx po otwarciu 1BA, dla porównania agresywności przeciwników i naszej pary.
    Mógłbym jeszcze wskazać rozdanie 3 w meczu z Irlandią, gdzie Artur po pasie partnerki dał przysłabioną kontrę wywoławczą, ale normalną BI, a potem tak się wystraszył własnej odwagi, że po rekontrze odszedł w kara z trójki, mając 4-4 w starszych. To też świadczy o braku otrzaskania z nieco bardziej agresywną licytacją.
    Cytuj Cytuj  

Arcymistrz WK 12.0
    Rada Zawodnicza arturwasiak - poziom 2 arturwasiak - poziom 2 Avatar arturwasiak
    Data rejestracji
    01-01-09 22:04

Domyślnie

Cytat Napisane przez walec Zobacz post
    Mógłbym jeszcze wskazać rozdanie 3 w meczu z Irlandią, gdzie Artur po pasie partnerki dał przysłabioną kontrę wywoławczą, ale normalną BI, a potem tak się wystraszył własnej odwagi, że po rekontrze odszedł w kara z trójki, mając 4-4 w starszych. To też świadczy o braku otrzaskania z nieco bardziej agresywną licytacją.
    Nie! Nie wystraszył się. Zalicytował 1karo, żeby przygotować rekontrę sos, ale dalsza licytacja pokrzyżowała te plany.
    Cytuj Cytuj  

Domyślnie

Zamień króla kier na Waleta - teraz masz minimum, ale znika Ci opozycja atutowa i nadal trzeba powiedzieć 2P

Nie bardzo mamy jak dyskutować, bo rozjeżdżamy się w sprawach podstawowych. Licytowanie jeszcze na swobodnej 2P po daniu kontry z 12 PC na 4333 z trójką pików i grającymi 11 PC (bo cW się pali) to już jest inna gra - z brydżem to nic wspólnego nie ma.

Minimalny układ, minimalna siła, minimalna obiecana liczba pików - i mimo to licytujemy 2P? Jako co? "Partnerze - naprawdę mam trzy piki, naprawdę mam 12 oczek na kontrę". Czyli pas w tej pozycji oznacza "mam 8 oczek i singla pik, a z tą kontrą w pierwszym okrążeniu to tylko żartowałem".

Sorry, ale nie pogadamy sobie.

A Ty mi na to, ze przy podziale 2-2 szlo. A niechby szlo i przy podziale 4-0, nie w tym problem. W konkretnym rozdaniu Dama karo sie palila,

A mimo to końcówka była dobra. Trudno o lepszy argument, że przyjęcie inwitu z kartą Aśki było automatyczne.

Cibor
    Cytuj Cytuj  

Domyślnie

Cytat Napisane przez Cibor Zobacz post
    Zamień króla kier na Waleta - teraz masz minimum, ale znika Ci opozycja atutowa i nadal trzeba powiedzieć 2P

Nie bardzo mamy jak dyskutować, bo rozjeżdżamy się w sprawach podstawowych. Licytowanie jeszcze na swobodnej 2P po daniu kontry z 12 PC na 4333 z trójką pików i grającymi 11 PC (bo cW się pali) to już jest inna gra - z brydżem to nic wspólnego nie ma.
    Może zacznijmy od kwestyj niekontrowersyjnych. Modelowa kontra (taka platońska idea kontry wywoławczej) to 4441 i odzywka poza kolorem kontrowanym. Jasne, takie kontry to tylko w pewnej sieci GSM. Dlatego kontrujemy i z rękami odbiegającymi od wzorca. Co jest taką niemodelowością? Na pewno mniejsza liczba kart w kolorach wywoływanych. Na pewno mniejsza siła. Na pewno wartości w kolorze kontrowanym. Dlaczego? Bo wszystkie te odchylenia zmniejszają potencjał ofensywny i zwiększają defensywny.

Artur miał spore obniżki układowe (3433 to najgorszy możliwy skład na kontrę wywoławczą po 1 Kier). Dał kontrę wywołwczą, bo miał piękne 14 PC. Nie wiem jak Artur, ale gdyby to ja siedział z jego kartą i zamiast któregoś Asa miał DWx, spasowałbym. Partnerka jest po pasie, końcówka nam raczej nie ucieka, na trzecioręczną interwencję w niekorzystnych chciałbym mieć lepszy układ. OK, jestem ścianiarzem skrajnym, być może nie mam racji i z każdym trzynastakiem trzeba się w licytacji znaleźć - to możliwe, nie przeczę. Ale kontra specjalnie nadwyżkowa nie jest.

Dlatego też 2 Pik uznałbym za świra prostego. Przecież partnerka licytując 1 Pik (może link do rozkładów, http://arturwasiak.republika.pl/brydz/brasov01.html, rozdanie 5) nie obiecała nawet pięciu Pików! Niekorzystne, mecz, chcą grać w mój najdłuższy kolor, mam świetne walory defensywne (A,K,A bokiem i K10xx w ich kolorze), partnerka będzie jeszcze miała prawo głosu - i ja mam ryzykować siedmiokarta? A po co?

Jedźmy dalej. Aśka wznowiła oczywistym 2 Pik, tamci podnieśli się na 3 Kier - i Artur miał decyzję (powtórzę: Pas na 2 Kier jest dla mnie w tych pudłach i w tej dyscyplinie odzywką stuprocentową, a nawet na maxy 2 Pik uznałbym za odzywkę extrawagancką, za licytowanie za partnera). Zdecydował się na Pasa - i jest to decyzja IMO poprawna, acz nietrafna.

Popatrzmy - Partnerka przepchnęła wrogów na wysokość trzech. Artur miał dobrze ponad 3 LD. Zero nadwyżek ofensywnych. Oczekiwałbym, że zazwyczaj i 3 Kier, i 3 Pik będzie bez jednej. Na maxy mógłbym się ewentualnie wypiąć - może pójda jeszcze wyżej, może 3 Pik pójdzie, może wypuszczą. Ale na maxy 3 Pik dobre jest tylko wtedy, gdy i 3 Kier i 3 Pik idzie. A taką sytuację uważam za mało prawdopodobną (jeżeli ktoś chce, może zapuścić symulację).

No i faktycznie - dlaczego 3 Pik szło? Bo zastawało się KD sec. Dlaczego 3 Kier szło? Bo w dziadku wyjechało całe DWxx Kier, no i rozgrywający trafił Waleta Trefl, moim zdaniem grając przeciw szansom - ja bym zagrał na Waleta w długości i padł jak jętka. Gdybyśmy wygenerowali 100 rozdań pasujących do licytacji, to najczęstszym efektem przepchnięcia się w 3 Pik byłoby oddanie 100 w obronie własnego +50.

Dla mnie licytacja naszej pary była wzorowa.

BTW Skąd wzięło się -50 z drugiego stołu? Nasi poprawnie rozegrali Trefle, czy też walecznie doszli do końcówki?

BTW2 Czy rzgr faktycznie wcelował Trefle, czy też miała miejsce jakaś afera wistowa? Artur, nad dokładnością opisów mógłbyś popracować. W tym aspekcie gry do Sfory Ci daleko
    Cytuj Cytuj  

Mistrz Międzynarodowy WK 7.0
    Użytkownik mundi82 - poziom 2 mundi82 - poziom 2 Avatar mundi82
    Data rejestracji
    31-12-08 17:21

Domyślnie

A wracajac do meczu na Rosje, r. 11.

Wg mnie sekwencja:
    1Ba-2t-x-3tr
    pa-pa-3k

powinna być inwitująca, jakieś 8-9 PC, i dopuszczać zagranie 3K. Aśka jednak twierdzi, że chyba raczej forsuje. Trudno się spodziewać, żeby była to sekwencja omówiona więc jestem ciekawy jak reszta się na to zapatruje.

Swoją drogą właśnie dlatego, że jest to sekwencja z gatunku niejasnych, nie może ona wg mnie forsować, bo bym ze strachu na pewno wymyślił z GF inną odzywkę w obawie, że a nuż mi to zbiegnie.

Pzdr
    MT
    Cytuj Cytuj  

+ Dodaj nowy post

Kto przegląda?

Users Browsing this Thread

1 osób przegląda ten temat (0 zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gości)