Poza słabą grą w Brasov zrobiłem jeszcze jeden błąd. Założyłem temat, w którym tak naprawdę są dwa tematy: przyczyny porażki i rozdania. Powinny być osobno, przepraszam.

Cytat Napisane przez mundi82 Zobacz post
Nie myślisz chyba, że Francuzi, Izraelczycy itd. to rzemieślinicy, bezrobotni i gospodynie domowe? Znakomita większość juniorów to studenci i nie tylko Wy byliście świeżo po zakończeniu nauki - ten argument do mnie nie trafia.
W niektórych krajach semestr kończy się trochę wcześniej. Na przykładzie moich kolegów z klasy i z roku wiem, że dotyczy to Danii i Szwecji. Nie mówię, że ten argument był bardzo dobry, ale naprawdę miał jakiś sens.

Cytat Napisane przez walec Zobacz post
Rozdanie 5
Po 2C rywala dałeś pasa. Ja bym powiedział 2P. Czy wiedziałeś, że Asia ma pięć pików, a z czwórką by dała kontrę? Czy może macie inne ustalenia systemowe?
1T ktr 1C ktr - czwórka... ale nie pików, tylko kierów

Cytat Napisane przez TRad Zobacz post
Co do materiału - z obecnej drużyny znam o tyle o ile Asię i Artura - i oboje spokojnie mogliby grać w pierwszej lidze. I trochę szkoda, że nie grają. Co prawda to już nie ten poziom, co kiedyś, ale mimo wszystko gra w jedynce daje więcej, niż obijanie trzecioligowców.
Ilu jest w Polsce sędziów grających na poziomie pierwszej ligi? Piotrek Ilczuk nie sędziuje. Artur Wasiak sporadycznie.
Masz do mnie jakiś interes?
Pierwsza liga już raz mi pokazała, że nie tam moje miejsce. Myślę, że nic się od tego czasu nie zmieniło.
Może reorganizacja ligi pójdzie w kierunku odwrotnym do pożądanego. Jeśli pierwsza liga będzie miała 32 drużyny, to przyznam, że jestem zawodnikiem na poziomie pierwszoligowym.

Podrzuciłbym zresztą PZBSowi pewien pomysł - wprowadzenie do pierwszej ligi dwóch "sztucznych" drużyn:kadry juniorów i kadry kobiet. Rzecz jasna z gwarancją utrzymania się (acz konieczne byłoby wprowadzenie motywacji do zajmowania jak najwyższych miejsc). Poziom ligi trochę by wprawdzie spadł, ale jeżeli poważnie traktować szkolenie w tych kategoriach, to konieczna jest gra na silną opozycję, a nie kotłowanie się we własnym gronie (kiedyś, dawno temu, ktoś (Latała? Ohrysko? Matula?) świetnie opisał bezsens kobiecych rozgrywek kadrowych - jeżeli wystawimy do wyścigu sto syrenek, to zwycięzcą nie będzie mercedes, ale najszybsza syrenka).
Podoba mi się ten pomysł. Nie mówcie, że jestem stronniczy, bo ja i tak raczej nie zdążę się na to załapać.

BTW Skąd wzięło się -50 z drugiego stołu? Nasi poprawnie rozegrali Trefle, czy też walecznie doszli do końcówki?
Może powinienem podawać więcej danych z drugiego stołu. Następnym razem postaram się tak zrobić. W większości przypadków sam nie wiem, co się tam działo.
W tym rozdaniu grali 1BA; spodziewam się, że obiegło otwarcie 1BA z ręki E. Trochę mnie dziwi brak wznowienia z pozycji N. Może czeska para gra popularnym (moim zdaniem słabym) ustaleniem, że w sekwencji 1BA-pas-pas nie ma dwukolorówek.
Jeśli ktoś jest zainteresowany bardziej szczegółowymi danymi (np. wynikami z naszego drugiego stołu czy całymi protokołami rozdań), to odsyłam na stronę zawodów - http://www.eurobridge.org/competitio...ov/Results.htm

BTW2 Czy rzgr faktycznie wcelował Trefle, czy też miała miejsce jakaś afera wistowa? Artur, nad dokładnością opisów mógłbyś popracować. W tym aspekcie gry do Sfory Ci daleko
Tym razem wyjątkowo nic nie popsuliśmy; trafił.
Opisy są niedokładne, bo poświęciłem na nie za mało czasu. Po pierwsze byłem zmęczony przepisywaniem licytacji i wyników. Po drugie głównym zajęciem brydżowym jest u mnie aktualnie przygotowywanie się do kursu instruktorskiego, pisanie tej relacji miało niższy priorytet.

Cytat Napisane przez mundi82 Zobacz post
A wracajac do meczu na Rosje, r. 11.

Wg mnie sekwencja:
1Ba-2t-x-3tr
pa-pa-3k

powinna być inwitująca, jakieś 8-9 PC, i dopuszczać zagranie 3K. Aśka jednak twierdzi, że chyba raczej forsuje. Trudno się spodziewać, żeby była to sekwencja omówiona więc jestem ciekawy jak reszta się na to zapatruje.

Swoją drogą właśnie dlatego, że jest to sekwencja z gatunku niejasnych, nie może ona wg mnie forsować, bo bym ze strachu na pewno wymyślił z GF inną odzywkę w obawie, że a nuż mi to zbiegnie.

Pzdr
MT
Może i powinna być inwitująca, ale u nas forsuje. Tu byliśmy zgodni.

Pozdrawiam.