+ Dodaj nowy post
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 25

Temat: Co zalicytować?

Użytkownik jochym - poziom 1 Avatar jochym
    Data rejestracji
    09-01-09 14:08

Domyślnie Co zalicytować?

Mecz, obie przed

Licytacja:

N------------E-------------S-------------W
    ------------2*---------pas----------2BA**
    3---------pas----------4----------pas
    pas--------5------------??

*2 = trefle, blok albo acol
    **2BA = lepsza karta, pytanie (3T = zero aspiracji, pasuj z blokiem)

Co licytujemy z karta?

KJ6
    K10754
    J865
    8

Prosiłbym o uzasadnianie odpowiedzi

pozdrawiam,

jochym
    Ostatnio edytowane przez jochym ; 07-02-10 o 20:57 Powód: edit
    Ja w jedenastokarotwych końcówkach lew nie puszczam, a to była siedmio...
    Cytuj Cytuj  

Niezrzeszony
    Użytkownik Łukasz - poziom 2 Łukasz - poziom 2
    Data rejestracji
    04-01-09 20:33
    Wpisy
    2

Domyślnie

Nie wiem, pas? Na solo 5pik nie mamy, mamy w razie czego singla trefl jakby partner uważał, że pas jest forsujący. Jak pas forsuje to kontra.
    Ostatnio edytowane przez Isia ; 12-02-10 o 14:28 Powód: usunięcie informacji o edicie jochymka:)
    Członek Loży NIP
    Cytuj Cytuj  

Domyślnie

PAS na pewno forsujący - partner ma na swoje 3pik inaczej spasowałby 2NT.
    Teraz pytanie czy mamy na PASA? Chyba raczej kontra - tylko 3 piki, słabe kiery ...
    Brydżysta to geniusz grający z idiotą przeciw parze oszustów.
    Cytuj Cytuj  

Mistrz Regionalny WK 2.5
    Użytkownik kristoffwp - poziom 1 Avatar kristoffwp
    Data rejestracji
    31-12-08 01:55

Domyślnie

Pas dla mnie nie jest forsujący, ale to tylko kwestia wyczucia. Co prawda to mecz, ale w założeniach "przed" 3 mogło być zalicytowane z różnymi rękami i partner powinien mieć świadomość, że nasz pas na 5 wcale nie musi przekazywać żadnych dodatkowych informacji. Dochodzi kwestia, że to otwierający zalicytował 5. W pikach ma góra singla. Jeżeli renons, to skrajnie atuty dzielą się 5-0 i własna gra może się zakończyć słabo. Chyba spasuję, a ewentualną kontrę partnera utrzymam.
    Cytuj Cytuj  

Mistrz Krajowy WK 4.0
    Użytkownik bastek - poziom 1 Avatar bastek
    Data rejestracji
    07-09-09 15:40

Domyślnie

Kontra.
    Pas musi być forsujący, a według mnie za wiele w karcie nie mam.
    Cytuj Cytuj  

Niezrzeszony
    Data rejestracji
    Wpisy
    2

Domyślnie

Nie wiem dlaczego ma być forsujący. 3pik jest takie, jak po sekwencji blok - pytanie. Dodatkowo byliśmy po pasie, więc w zasadzie obiecuje tylko piki. 4pik może obiecywać też tylko fit i kawałek układu. Teraz kontra = mam punkty, pas = miałem układ i trochę pc na 4pik ale nic więcej, powiedzieli 5trefl to niech sobie grają. Nie lubię pozycji do wyboru: 500 albo 550.
    Członek Loży NIP
    Cytuj Cytuj  

Debiutant WK 0.0
    Moderator forum Isia - poziom 2 Isia - poziom 2 Avatar Isia
    Data rejestracji
    31-01-09 18:46
    Wpisy
    3

Domyślnie

Już się odlicytowałam. Może wepchnęliśmy ich w idącą końcówkę. A może sobie to przegrają
    "po mojej głowie chodzą słowa nie do powiedzenia..."
    Cytuj Cytuj  

Domyślnie

Czy 2nt było GF? Jeśli nie, to nasz pas bezwzględnie forsuje. Nieprzymuszeni zalicytowaliśmy końcówkę, a goście poszli w obronę. A takie "lepsze karty" to widywałem już wielokrotnie. Co do pozycji, to ja pasuję, choć jest to odzywka lekko naciągana.
    Każdy turniej ktoś musi wygrać.
    Cytuj Cytuj  

Mistrz Krajowy WK 4.0
    Użytkownik ~|_ukasz - poziom 1 Avatar ~|_ukasz
    Data rejestracji
    08-01-09 11:21

Domyślnie

Nie wiem co oznacza "lepsza karta", więc muszę coś wylosować Przy stole dopytałbym (od razu).

Często ludzie jeżdżą w takich pozycjach.

Skoro stać nas było na 4P, to teraz kontra -- brak nadwyżek, krókie piki, na wygranie 5 to mam mało.

Aha - pas forsujący jest.
    Cytuj Cytuj  

Niezrzeszony
    Data rejestracji
    Wpisy
    2

Domyślnie

2NT nie musi być GF, wystarczy że stwarza pozycję w miarę równego podziału siły (14pc po multi nie od razu daje GF).
    Członek Loży NIP
    Cytuj Cytuj  

Użytkownik adskal - poziom 1
    Data rejestracji
    28-07-09 00:38

Domyślnie

Pasuję - nie uważam, że pas powinien być forsujący, ale jeśli jest, to i tak nie wiem, czy lepsze 5 do ręki partnera ADxxxx ADx x xxx czy 5x do ręki np. ADxxxx Qx Ax Kxx.

Cytat Napisane przez ~|_ukasz Zobacz post
    Nie wiem co oznacza "lepsza karta", więc muszę coś wylosować Przy stole dopytałbym (od razu).

Często ludzie jeżdżą w takich pozycjach.

Skoro stać nas było na 4P, to teraz kontra -- brak nadwyżek, krókie piki, na wygranie 5 to mam mało.

Aha - pas forsujący jest.
    Cytuj Cytuj  

Domyślnie

Cytat Napisane przez Łukasz Zobacz post
    Nie wiem dlaczego ma być forsujący.
    Bo E spasował na 3 Pik, które mogło obiec, a potem nagle zalicytował 5 Trefl.
    Oczywiście jeżeli 2BA tworzyło pozycję PF na wysokości 3 - inna dyskusja.
    Cytuj Cytuj  

Użytkownik jochym - poziom 1 Avatar jochym
    Data rejestracji
    09-01-09 14:08

Domyślnie

Cytat Napisane przez Mlodygda Zobacz post
    Czy 2nt było GF?(...)
    nie bylo GF.
    Ja w jedenastokarotwych końcówkach lew nie puszczam, a to była siedmio...
    Cytuj Cytuj  

Użytkownik nrd - poziom 1 Avatar nrd
    Data rejestracji
    27-12-08 20:44

Domyślnie

PAS. Forsujacy. To prawda, ze czasami mozna oddac 550, ale znacznie czesciej beda rece, z ktorymi bedziemy chcieli dac PASA.
    Cytuj Cytuj  

Arcymistrz Międzynarodowy WK 18.0
    VIP pilchu - poziom 1
    Data rejestracji
    08-01-09 15:33

Domyślnie

PAS bezwzględnie forsujący myśmy za wiele nie obiecali licytując 4 pik, mogliśmy przecież 4 trefl zalicytowac z lepsza kartą, 5trefl goscia to ewidentnie że ma blok na treflach i poszedł w obronę chyba że mamy dwa komplety kart partner niech sam podejmuje w rozdaniu co ma zrobić my mamy singla i wszystkie grające w miarę niezłe miltony.
    Cytuj Cytuj  

Arcymistrz Międzynarodowy WK 18.0
    VIP jkotor - poziom 1 Avatar jkotor
    Data rejestracji
    25-09-09 11:41

Domyślnie

Jeszcze kwestia stylu: co oznacza "PAS Forsujacy"?

Kiedys nauczylem sie od K. Kujawy i od tamtej pory to stosuje: Pas mowi, ze nie wiem co zrobic z kontraktem przeciwnikow. Nie mam ani czystego pojscia wyzej, ani czystej kontry (tu mamy jeden grajacy honor poza pikami przy grze obronnej i singla do gry wlasnej). "W mojej ksiazce" pas nie znaczy "raczej licytuj", ani "zachecam do licytowania dalej" - wiec nie uwazam, ze w tej karcie jest za malo na pasa...
    Cytuj Cytuj  

Domyślnie

Obecnie mainstreamowy rozkład siłowości poszczególonych odzywek w pozycji PF wygląda tak:

najsłabiej...................................najsi lniej
    kontra..pas..licytacja..pas i wyniesienie kontry

przy czym licytacja oraz wyniesienie kontry stopniują się jeszcze, bo można zalicytować/wynieść w kolor uzgodniony lub cue bid.

Dołożenie dodatkowego znaczenia PF wiele nie kosztuje, ale trzeba pamiętać, że w podstawowym znaczeniu PF jest tak jak piszesz sugestią neutralną - partnerze, decyduj.

W wersji modernistycznej pas i kontra zamieniają się miejscami.

pzdr

TRad
    Cytuj Cytuj  

Moderator licytacji walec - poziom 3 walec - poziom 3 walec - poziom 3 Avatar walec
    Data rejestracji
    31-01-09 17:22
    Wpisy
    40

Domyślnie

Cytat Napisane przez jkotor Zobacz post
    Jeszcze kwestia stylu: co oznacza "PAS Forsujacy"?
    Bardzo ciekawe i ważne pytanie. Pozwolę sobie podać swoją definicję.
    Z pasem forsującym mamy do czynienia wtedy, gdy na podstawie dotychczasowej licytacji obydwaj partnerzy są w stanie wysnuć jednoznaczny wniosek, że nie istnieją ręce (lub ich istnienie ma znikome prawdopodobieństwo, wymaga zastania kompletnie niestatystycznych rąk rywali w ramach ich dotychczasowej licytacji), że dobrze jest na dwóch rękach spasować z powodu obawy o grubą wpadkę. Powód odpuszczenia rozdania może być tylko jeden - im kontrakt powinien wychodzić, a nasza obrona może być nieopłacalna. Jeśli taki przypadek ma szansę zaistnieć, pas jest nieforsujący.
    W tym rozdaniu powiedzieliśmy końcówkę w pełnym ataku, czyli chcieliśmy ją wygrać. Uznaliśmy, że mamy na nią pokrycie bilansowe. Nie może być zatem tak, że nasza obrona jest nieopłacalna, jeśli ich kontrakt miałby wychodzić. Pas jest zatem w oczywisty sposób forsujący. Mówi, ze nie mamy ani przesłanek za kontrą ani za pójściem wyżej, nasza ręka wydaje się dość modelowa, by forsująco spasować.
    Istnieją przypadki, w których obydwie pary mają mniej więcej bilans na wygranie swoich kontraktów. Obydwa albo idą albo są bez jednej. Wtedy często odpuszcza się rozdanie, gdy przeciwnicy zostali przeciągnięci. Taka sytuacja zaburza rozumienie forsującego pasa.
    Załóżmy, że można obiektywnie stwierdzić, co komu idzie. Jeśli im wychodzi, trzeba bronić. Jeśli nie - trzeba kontrować. Pas nigdy nie jest decyzją optymalną. Ale sprawdzić nie można, dlatego często, szczególnie w turnieju na maksy, zawodnicy próbują grać "do średniej", odpuszczając rozdanie. Maksa nie wezmą, ale i zera nie złapią. W meczu z kolei więcej można stracić kontrując, niż zyskać w przypadku obłożenia z kontrą.
    Jak zatem uniknąć rozbieżności w definicji forsującego pasa, a jednocześnie postępować optymalnie z punktu widzenia taktyki?
    Trzeba, niestety, wprowadzić dwie definicje. Jedna musi dotyczyć przekazywania intencji, druga decyzji ostatecznej. Trzeba dopuścić sytuację, w której jeden zawodnik spasuje forsująco w znaczeniu, "nie wiem czy iść wyżej czy kontrować", a drugi powie "ja też nie wiem, więc odpuszczam". Będzie to zupełnie innego rodzaju odpuszczenie niż wtedy gdy jeden spasuje nieforsująco, mówiąc: "mam mało, jeśli też masz mało, możemy postawić", a drugi stwierdzi: "ja też mam mało, odpuszczam".
    PS. Taka definicja wyklucza oczywiście pasa forsującego w znaczeniu: Jak skontrujesz, to pójdę wyżej, dając inwit".
    Ale jest jedna ciekawa pozycja przy pasie nieforsującym, gdy głos ma zabrać ręka dobrze określona, której partner z kolei może mieć różne karty. Wtedy kontra powinna oznaczać, że ostatnią rzeczą, którą chcemy grać, to właśnie kontrakt z kontrą, czyli bardzo chcemy bronic, ale asekurujemy się przed sytuacją, w której partner miał kontrę karną. Np. w sekwencji:
    2C - 2P - 4C - 4P
    ktr
    Ostatnio edytowane przez walec ; 09-02-10 o 22:41 Powód: dopisek
    Cytuj Cytuj  

Mistrz Krajowy WK 4.0
    Użytkownik gregpog - poziom 1
    Data rejestracji
    17-02-09 13:23

Domyślnie pas forsujący?

zwykly pas, i wcale nie jest on forsujacy - juz sie odlicytowalem.
    "Staram się słuchać innych - nieraz mi to wychodzi...":
    Cytuj Cytuj  

Mistrz Międzynarodowy WK 7.0
    Użytkownik radzik - poziom 1
    Data rejestracji
    20-04-09 10:42

Domyślnie

Pasuję. Forsująco.
    Cytuj Cytuj  

Moderator licytacji walec - poziom 3 walec - poziom 3 walec - poziom 3 Avatar walec
    Data rejestracji
    31-01-09 17:22
    Wpisy
    40

Domyślnie

A jak byście się zapatrywali na odzywkę 4 zamiast 4?
    - nie, bo to do gry,
    - nie, bo za słaba karta,
    - nie, bo za słaby kolor,
    - dobry wybór
    Cytuj Cytuj  

Mistrz Międzynarodowy WK 7.0
    Użytkownik radzik - poziom 1
    Data rejestracji
    20-04-09 10:42

Domyślnie

Cytat Napisane przez walec Zobacz post
    - nie, bo to do gry,
    - dobry wybór
    Można 4 kier, ale kolor marny.
    Cytuj Cytuj  

Domyślnie

Cytat Napisane przez walec Zobacz post
    - nie, bo to do gry,
    - dobry wybór
    Można ale po co? Kolor już znamy, 4 jest z własnego i nie forsuje, jakość i długość pozostawiają wiele do życzenia. Partner nie ma 54 w starych. No chyba że gramy kolor plus fit w tej pozycji, ale mi do tego daleko.
    Brydżysta to geniusz grający z idiotą przeciw parze oszustów.
    Cytuj Cytuj  

Mistrz Regionalny WK 2.5
    Użytkownik kristoffwp - poziom 1 Avatar kristoffwp
    Data rejestracji
    31-12-08 01:55

Domyślnie

Cytat Napisane przez wmboczek Zobacz post
    Można ale po co? Kolor już znamy, 4 jest z własnego i nie forsuje, jakość i długość pozostawiają wiele do życzenia. Partner nie ma 54 w starych. No chyba że gramy kolor plus fit w tej pozycji, ale mi do tego daleko.
    Dokładnie tak.
    Cytuj Cytuj  

Użytkownik Góral69 - poziom 1
    Data rejestracji
    13-01-10 13:33

Domyślnie

Według mnie pas jest forsujący z uwagi na brzmienie licytacji-po 3 pik które mogło oblecieć nastąpił pas,licytujący 2 nt spasował na 4 pik czyli też za dużo nie miał i naraz reka która nie miała na 4 trefl odnajduje bilans na 5.Gbyby po 3 pik nastąpiło 4 tr a po 4 pikach ręka lic 2 nt zapowiedziała by 5 lub spasowała forsująco to wtedy sytuacja się zmienia.Może sie to wydawać dziwne,że pozycja się zmienia w zależności od lic ops i od czasu do czasu jesteśmy narażeni na trafienie przez sprytnie licytujących przeciwników jednak należy przyjąć,że w dystansie ta strategia jest dobra-w końcu przeciwnicy licytują po to aby informować partnera o posiadanych walorach a nie po to aby dezinformować przeciwników.Dodatkowym argumentem jest fakt,że 2 NT w tej pozycji często bywa lewe.
    Ręka graniczna-można dać kontrę z uwagi na minimum z drugiej strony mamy singla i świetny fit w sytuacji gdy wejście partnera zabezpiecza prawie na 100% min 6 pików.Nie jestem wstanie wymazać znajomości rozdania w celu obiektywnej odpowiedzi.
    Cytuj Cytuj  

+ Dodaj nowy post

Kto przegląda?

Users Browsing this Thread

1 osób przegląda ten temat (0 zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gości)

Uprawnienia